Glad Påsk med ostbricka

Vi önskar en glad påsk, med många goda smakupplevelser!

Påskbordet är bästa bordet. Men hur skapar man en riktigt bra ostbricka till påskmaten? Här får du lite tips. Vi har valt ut lite ostar, tillbehör och drycker som passar extra bra till den övriga maten i påsk.

Gruyère en schweizisk hårdost som är ganska smakrik med tydlig sälta och nötig eftersmak, gjord på opastöriserad mjölk som är högst 18 timmar gammal. Ät den med en klick Ingefärsdröm för att förstärka smaken och njutning, gott på ett Hjälmareknäcke

Vi tycker också att ni ska testa en Cheddar, en hårdost av engelsk typ från grevskapet Cheddar, välj gärna lagrad Farmhouse Cheddar. Den har tydliga knäcktoner och är brödig i smaken, vilket passar bra till rostade nötter och lamm, eller i bitar på påskbordets sallader. Passar bäst på ett traditionellt Hjälmareknäcke.

En mogen Brie har sin plats på påskbordet. Pröva med Mojitomarmelad, en marmelad som går bra till påskens lamm också. Smakar utmärkt på ett Goutmetknäcke Parmesan & Oliver. Känner du dig modig kan det vara kul att bryta lite med traditionerna och pröva med vår Jalapeñomarmelad, med jalapeño och lime som erbjuder ett spännande inslag med frisk och het smak. Ät det till påskbordets sparris för att få in lite frisk hetta, eller på en bit Gårdsknäcke med Surdeg & Malt för att få en frisk och god kontrast till påskbordets annars ganska tunga smaker.

Kronan på verket för påskens ostbricka blir en ädelost och vi rekommenderar då Sörmlands Ädel från Jürss Mejeri. Prisbelönt krämig blåmögelost med stor och fyllig smak. Mjukare än Roquefort, fastare än Gorgonzola. En helt underbar ost med mycket smak, tillsammans med vår Fikonmarmelad når man helt nya höjder i smakernas upplevelser. Njut den gärna på Hjälmareknäcke med tranbär eller originalet Hjälmareknäcke.

Gott att äta till:

Påskmat såklart! Ostarna är goda till Hjälmareknäcke och surdegsbaguette, och med lite goda marmelader för att förstärka smaken hos ostarna. Cheddar fungerar särskilt väl med både lamm och nötter. Ingefärsdröm fungerar både till ost och kyckling. Mojitomarmelad fungerar både till ost och lamm. Jalapeñomarmelad fungerar till ost, sparris och det mesta på påskbordet.

Dryckestips:

Till den här brickan ska du dricka en IPA eller en sötare ale. Fruktigheten och humlen i ölen lyfter fruktigheten i osten och framförallt knäckigheten hos cheddarn.

Det bästa vinet på hela påskbuffén är ett rieslingvin, som passar lika bra till ost såväl som lamm, kyckling och prinskorv. Ett gott alternativ är en Allesverloren Shiraz.

Vill man dricka alkoholfritt så välj äppelmust eller en torr äppelcider.

Ostbricka i påsk

Ostbricka i påsk