Tomatillo - våra tomaters ursprung

Visste ni att denna ätbara frukt har gett vår älskade tomat dess namn?

Tomatillo (physalis ixocarpa) kommer ursprungligen från Anderna i Sydamerika. Den kom till Europa på 1500-talet och blev en succé i italien som förädlat fram den tomat vi känner till i dag. Tomatillo kan växa som ogräs i sina ursprungsländer, då den lätt anpassar sig till olika förhållanden, därför är den relativt lätt att odla trots att den kan upplevas som är rätt exotisk.

Tomatillo är besläktad med både potatis, tomat, chili, aubergine och ett antal giftiga växter och medicinalväxter som alla ingår i potatisväxtfamiljen (Solanaceae), och innehåller det giftiga ämnet solanian som finns i alla växtdelar hos dessa växter. Lyckligtvis dock inte i de mogna frukterna! Solaninet har som funktion att förhindra svamp och bakterieangrepp, och finns därför inte i de mogna frukterna eftersom växten vill att de skall ätas så att deras fröer (gener) sprids. Tomatillio är dock närmast besläktad med gyllenbär (physalis) och japansk lykta.

Tomatillo odlas som busktomat. Tomatillofrukten omslutes av ett hölje precis som gyllenbär och kan skifta i färg från grön, gul och lila. Smaken påminner om tomat men är oftast sötare. Den kan ätas såväl rå som kokad när den är mogen – det vill säga när höljet börjar bli brunt och spricka upp. Frukterna kan användas till att pickla eller salsa, men man får inte vänta för länge med att skörda de mogna frukterna – då riskerar man att tappa den uppfriskande och fräscha citrusliknande smaken. Tomatillon blir dessutom aningen sötare när den sedan kokas. Tomatillo är känd som ingrediens i salsa verde, gazpacho och guacamole.

Vi har valt att göra en unik marmelad, som får en fyllig grön guldlik färg, en spännande kombination av syrligt och sött med smak som påminner om tomater och citrus. Underbart på toast och till goda ostar.

Bland de viktigaste egenskaperna hos tomatillo kan nämnas följande:

  • Rik på antioxidanter

  • Stora mängder C-vitamin

  • Stora mängder fosfor

  • Innehåller kalcium, salter och järn

  • Innehåller kostfiber, och dessutom även vitaminer (niacin) och mineraler (kalium och magnesium) Tomatillo förbättrar matsmältningen. Liksom majoriteten av grönsaker, innehåller den mycket kostfiber. Detta stödjer matsmältningssystemets funktioner och gör att kroppen kan bearbeta fetter mycket bättre. Detta förbättrar tarmkanalen och eliminerar förstoppning, gaser och bukspänning.

Tomatillos

Tomatillos