Nachostallrik på svenska

vegan eller med kött

En nachostallrik på svenska blir det när du tar lite spröda knäckebitar i stället för traditionella nachos. En fullmatad tallrik med spröda knäcke eller nachos, bönor, tomat, lök och paprika toppad med en smakrik ost.

Vill du ha en vegan nachostallrik, skippa köttfärsen

Ingredienser

  • 1 påse Hjälmareknäcke (eller Nachos/Tortillachips)

  • 1 burk krossade tomater

  • 1 burk blandade bönor (och/eller 200 g/400 g köttfärs, mer färs om du inte har bönor)

  • 150 gram riven smakrik ost (t.ex lagrad cheddar)

  • 1 röd lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 msk buljongpulver (grönsak)

  • 1 msk tomatpuré

  •  2 msk Chipotlesås

  • svartpeppar, nymalen

  • havssalt

  • Crème fraiche – rör om lite crème fraiche i en skål, så den blir lite lösare

  • Guacamole – 1 pkt djupfryst Avokado, tärnad, 1 tsk chili (Sambal Oelek), 1 msk limejuice –
    mixa, smaka av med salt och peppar

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på grillelement och 225 grader.

  2. Fräs lök och vitlök (och ev. köttfärs) i en panna/gryta, tillsätt krossad tomat, tomatpuré, buljong och chipotlesås.

  3. Skölj av bönorna väl i vatten, blanda i pannan.

  4. Krydda efter smak

  5. Placera ut knäckes på en ugnsfast tallrik

  6. Lägg på röran över knäcke/nachos, strö över den rivna osten

  7. Sätt in i ugnen. Gratinera tills osten smält och har fin färg ca 4–5 minuter, passa så inte knäcket bränns.

  8. Avsluta med lite flingsalt och nymald svartpeppar.

  9. Servera med crème fraiche och guacamole

IMG_1107.jpeg