Sörgårdens lyxhamburgare

Hemmagjord hamburgare är den allra godaste burgaren – och du gör den själv av nötfärs! Hamburgare med ädelost, chilimajonnäs och sallad. Det är bra snabbmat – särskilt om du hittar ett grövre hamburgerbröd annars kan du enkelt serverar hamburgaren med ugnsrostade potatisklyftor.

Ingredienser, 4/8 portioner
200 g entrecote, grovmalen
600 g högrev, finmalen
100 g Sörmlands Ädel, skivad
4/8 stora hamburgerbröd

Ruccolasallad/machésallad/småbladig spenat
1 stor mogen tomat
Skivad rödlök
Sörgårdens Jalapenomarmelad
Sörgårdens Chipotlesås
Majonnäs

Chilimajonnäs
2-3 msk Sörgårdens Chipotlesås
1 dl majonnäs
Salt och peppar

Ungsrostad klyftpotatis
Klyftpotatis är bland det godaste man kan tänka sig! Det funkar till allt och är älskat av alla.

  • Välj en fast potatissort, som är bintje, asterix och folva.

  • Skrubba potatisen, och dela i fyra klyftor, sex klyftor om det är större potatisar.

  • Sätt ugnen på 250 grader. Välj en stor plåt/långpanna. Sprid ut potatisen på plåten.

  • Häll kallpressad olja över potatisklyftorna. Krydda med flingsalt och nymald svartpeppar

  • Rosta i 20–30 minuter beroende på potatisklyftornas storlek. Ugnsplaceringen är bäst i mitten. Använd en stekspade och vänd potatisklyftorna minst två, tre gånger, för att få en jämn stekyta och för att potatisarna inte ska fastna. Använd en provsticka, för att se när det är klart.

Så gör du burgarna

  • Blanda färsen med salt och peppar efter smak.

  • Forma färsen till hamburgare á 200 g.

  • Forma 4 burgare av färsen eller gör 8 burgare i en hamburgerpress. Salta och peppra.

  • Pensla med lite olja och grilla 2-3 min på varje sida.

  • Pensla med Jalapenomarmeladen

  • Lägg på osten och låt den smälta.

 Servering

Grilla bröden på snittytan.

Lägg ihop burgarna med en klick Jalapenomarmelad, lite skivad rödlök, en klick chilimajonnäs, sallad och tomat emellan.

Servera med rostade potatisklyftor